Menu Zoeken

Westvlees bouwt State-Of-The-Art slachthal

In een omgeving waar voeding wordt verwerkt, is hygiëne een cruciale factor. Contaminatie tussen onreine en reine delen van het slachtproces moet absoluut worden vermeden. Hieraan werd op diverse vlakken aandacht besteed bij het ontwerp en de uitvoering van de technieken.

Zo werd tussen de slachthal en de bovenverdieping een technisch niveau voorzien. Daarin zijn de voornaamste luchtgroepen opgesteld. Het biedt ook ruimte voor het piperack met in totaal 20 types leidingen – voor onder meer cv, sanitair en elektriciteit – dat als hoofdader door het volledige gebouw loopt. Om te vermijden dat onreine lucht uit het slacht- en schoonmaakproces naar de technische ruimte zou vloeien, wordt die laatste in overdruk geplaatst. Ook het reine deel van de slachthal zelf wordt in overdruk gezet ten opzichte van het onreine deel, zodat er ook daar geen contaminatie mogelijk is. Om die overdrukken ten opzichte van elkaar te blijven behouden, is er altijd basisventilatie voorzien in de slachthal.

 

“In het slachtproces en bij de dagelijkse grondige schoonmaakbeurt komen heel wat waterdamp en stoffen vrij die de technieken kunnen aantasten,” vertelt Alexander Demuynck. “Tal van onderdelen van de ventilatie-installatie zijn daarop voorzien. Zo wordt er waar nodig gewerkt met textielkanalen en inox koppelstukken, kanalen en roosters met een epoxycoating tegen agressieve stoffen en luchtgroepen die volledig in kunststof zijn uitgevoerd.”

 

Bouwpartners:

Stadsbader (Harelbeke) – hoofdaannemer

SPIE Belgium – Declercq (Izegem) – HVAC en sanitairElektro Develtere

ATS-groep (Roeselare) – elektriciteitSKT (Ieper) – koeltechnieken

Banss Maschinenfabrik (Biedenkopf, Duitsland) – aannemer machines slachttechniek

BM Engineering (Roeselare) – projectengineering en BIM-coördinatie