Handige Tool besmettingskansen Delta-variant

Er is nu ook een relatie te leggen tussen extra capaciteit van de luchtverversing en de reductie van aerogene besmettingskansen met de Delta-variant. Met deze update van de Rekentool op basis van het Wells-Riley-rekenmodel kan iedereen de invloed van ventilatie inschatten op besmettingskansen in onder andere kantoren, scholen en verpleeghuizen. Het gaat daarbij specifiek om besmetting met de Delta-variant van Corona via aerosolen.

Meer ruimteventilatie

De Rekentool draagt ook bij aan de maatschappelijke discussie over het belang van meer ruimteventilatie. Eenvoudig is het verschil in besmettingskansen te zien tussen een ruimte geventileerd volgens het Nederlandse bouwbesluit met 25 m3/h per persoon en het advies HGR NR 9616 van de Belgische Hoge Gezondheidsraad met 80 m3/h per persoon. Bereken het verschil in besmettingskansen nu zelf met deze handige webtool:

https://indicatorbesmettingskansen.nl/project/bewerken/introductie/

Vragen? Neem contact op met ons Kenniscentrum: g.middendorf@rosenberg.nl

Het Wells-Riley-rekenmodel

De besmettingskans is afhankelijk van de totaal ingeademde hoeveelheid virusdeeltjes bepaald door het ademvolume van de ontvanger, de gemiddelde virusconcentratie gedurende het verblijf en de duur van het verblijf.

De gemiddelde virusconcentratie gedurende het verblijf wordt berekend met de variabele virusuitstoot door de bron, het ventilatievoud met verse buitenlucht, het ruimtevolume en de duur van het verblijf. Voor meer informatie over dit rekenmodel zie:

https://indicatorbesmettingskansen.nl/downloads/2021-0003-achtergrond.pdf

Deze tool wordt u aangeboden door: ISSO beter weten, beter bouwen, TVVL, VCCN – Vereniging Contamination Control Nederland en Binnenklimaat Nederland.